Menu

Ремонт на къща до ключ Част 2: етапи и препоръки

Първата част можете да прочетете от тук

Къртене и изграждане на прегради като част от ремонта на селска къща

В началото на ремонта на къща трябва да се отървете от ненужните комуникации, стени и прегради.

 

В този случай е необходимо да се обърне внимание дали стената е носеща. В никакъв случай не трябва да се разрушават такива стени, тъй като когато носещата стена се демонтира или деформира, натоварването върху други стени на къщата и върху основата ще се промени. Това може да доведе до появата на пукнатини и дори пълното разрушаване на къщата.

По този начин, ако по време на ремонта на къща две или повече стаи са обединени в една, е необходимо да се определи точно коя от стените е носеща. По правило носещите стени са перпендикулярни на основните подови греди. Външните стени носят всичко без изключение, а вътрешните стени най-често решават проблема с разделянето на пространството.

За да определите основната роля и предназначение на определена стена, трябва внимателно да я разгледате и да измерите нейната дебелина. Вътрешните стени могат да бъдат демонтирани, ако е необходимо, а носещите стени никога не трябва да се разрушават. В същото време за правилното преустройство на помещенията по време на ремонт е необходимо да се получи одобрение от специализирани организации.

Също така, преди да демонтирате стената, трябва да поканите компетентен консултант, който ще даде добри съвети в това отношение и ще изчисли новото ниво на натоварване на останалите стени.

Методът, който ще се приложи при събарянето на дадена стена, зависи от материала, използван за нейната конструкция.

В зависимост от материала на преградата се разграничават следните видове работа:

  • гипсокартон;
  • стъкло;
  • тухла;
  • бетон;
  • дърво.

След демонтирането на ненужните стени се изграждат нови. За достатъчно дълъг период от време, по време на ремонта на къща до ключ, преградите са изградени предимно от тухли. Въпреки това, въпреки че такава стена беше солидна и издръжлива, качествените показатели за звуко- и топлоизолация оставиха много да се желае.

 

В допълнение, самият процес на изграждане на тухлена стена изисква определени умения и опит, докато теглото на изградената стена се оказва достатъчно голямо, трябва да поставите бетонна основа или друга солидна основа (например стоманобетонна плоча) под нея.

Днес все по-често тухлата се заменя с гипсокартонени плоскости с перо и жлеб, които не само са по-леки, но и имат заключваща система на фуги (поради което се сглобяват много по-бързо) и по-голяма повърхност.

 

Основният недостатък на такива плочи е тяхната ниска звукоизолация, но за да се елиминира, се използва специална звукопоглъщаща мазилка или листове от влакнести материали.

Също така за изграждането на прегради се използват следните материали: шперплат, гипсокартон, ПДЧ, пяна и газобетон, поликарбонат. Изборът на конкретен материал зависи от това какви свойства трябва да има преградата.

Монтаж на инженерни системи

Най-добрият вариант е да поставите всички инженерни комуникации в самото начало на изграждането на къща. В този случай комуникационната схема е включена в проекта и не са необходими допълнителни модификации.

Въпреки това, много често при закупуване на готови къщи е необходимо да се възстановят комуникациите в съответствие с нуждите на новите собственици. Има и ситуации, при които първоначално няма необходимата сума за полагане на всички планирани комуникации наведнъж. За тези цели е необходимо да се намерят висококвалифицирани специалисти, които да могат да поставят висококачествени комуникации при всякакви обстоятелства, без да демонтират половината от къщата.

Разбира се, все още ще трябва да се сблъскате с редица неудобства, но можете да се опитате да ги сведете до минимум. Трябва да започнете с подготовката на проекта. Когато поръчвате, трябва да обърнете внимание на наличието на лиценз и достатъчен трудов стаж от фирмата изпълнител.

За да разработите качествен проект, трябва да предоставите етажен план, както и да говорите за собствените си желания, различни нюанси на комуникация зависят преди всичко от тези фактори. Например, броят на хората, живеещи в къщата, видовете и характеристиките на електрическите и водопотребителните уреди, предназначението на къщата (за постоянно или сезонно пребиваване) оказват пряко влияние върху разработването на оптимален комуникационен проект.

Първоначално се създава идеен проект, който отразява всички инженерни мрежи на селска къща в съответствие с желанията на собственика, както и отличителните черти на сградата. Освен това се изготвя задание за разработване на съответния комуникационен проект и се формира предварителна оценка на разходите. След това се създава техническа обосновка, която описва необходимостта от използване на конкретни материали, комуникационни чертежи, разработени са мрежови диаграми и основните възли са описани подробно. В същото време всички диаграми и чертежи трябва да бъдат изготвени възможно най-ясно с всички подробности (точки за инсталиране на контролни клапани, дължина на отделни участъци от тръбопровода и др.).

Има разлики в провеждането на комуникации в апартамент и къща. По правило площта на частните къщи е много по-голяма, което води до увеличаване на натоварването на инженерните комуникации, което означава, че трябва да се използва по-мощно оборудване и технологии. Освен това много често къщите се строят на значително разстояние от основните комуникационни магистрали, така че специалистите са принудени да намерят други начини за решаване на проблемите си.

В къща водоснабдяването може да бъде централизирано или автономно, когато има кладенец или сондаж. В такива случаи е необходимо допълнително да се инсталира помпена станция, хидравличен акумулатор за смекчаване на водния чук при стартиране или изключване на двигателя, варел или друг резервоар за водоснабдяване. Също така ще е необходимо да се инсталират груби и фини филтри безпроблемно, което ще предотврати механичното замърсяване на цялата система и ще направи възможно използването на такава вода като питейна вода. Непосредствено преди свързването на помпата в кладенеца трябва да се монтира специален метален кладенец - кесон, докато за пренос на вода могат да се използват полимерни, стоманени или медни тръби.

Оптималното разположение на тръбите с топла и студена вода (ако вървят паралелно) ще бъде както следва: тръбите със студена вода преминават отдолу, а горещите тръби - отгоре. Такова полагане на комуникации няма да позволи на кондензат от студени тръби да попадне в горещи.

За извършване на канализационни комуникации е необходимо да се създаде отделно пречиствателно съоръжение с инсталирана в него система за дълбоко почистване, преминавайки през която отпадъчните води ще се почистват биологично. Тази система не само е безопасна за околната среда, но също така няма да изисква редовно да викате екип, за да я почиствате. Най-издръжливият и издръжлив материал, от който са монтирани канализационните комуникации, е PVC.

Преди да разработите проект за канализационна система на къща и да изберете подходящото оборудване, е необходимо да изчислите височината на подземните води, дълбочината на полагане на канализационните тръби, тяхната производителност, да определите мястото за яма за резервоар (поне 4–6 м от къщата).

За отопление на къща като правило се използва затворена система, състояща се от тръби, радиатори и отоплително оборудване (например топлообменник или котел), през които циркулира гореща вода. Освен това, за да избегнете прекъсвания в работата, можете да инсталирате специална помпа, разширителен резервоар, захранваща тръба и автоматични вентилационни отвори. За да се отървете от излишната вода в системата, на тръбите са монтирани подходящи клапани. В същото време отоплителната система може да работи на течно или твърдо гориво, да бъде газ, електричество и комбинирана. Много често в къща се отделя отделна стая - котелно помещение, където се натрупват всички основни компоненти на отоплителната система и водоснабдителната система.

Основните изисквания за електрическите мрежи в къща са безопасността и надеждността, а трансформаторната подстанция най-често е източник на захранване. След това електричеството се предава по проводници (въздушни електропроводи) до крайния потребител. В резултат на това напрежението в къща трябва да бъде 220V ± 10%. При разработването на проект за захранваща система е необходимо точно да се изчисли нивото на потребление на енергия, изборът на защитни устройства и видове електрически проводници ще зависи от тези показатели. След това трябва да сключите договор за доставка на електроенергия у дома и след приключване на работата да инсталирате измервателни уреди и да отворите лична сметка за плащане на електроенергия.

Интериорна декорация - кулминацията на ремонта на къща

Интериорната декорация в процеса на ремонт на къща се различава от ремонта на апартамент в по-голямата си част по обхвата на работата. Поради тази причина трябва да обмислите всички точки предварително, да изберете правилно довършителните материали и напълно да спазвате технологията на работа, за да намалите времето и да намалите разходите.

Последният етап на довършване на таваните, стените и подовете се извършва след изолация на повърхностите и извършване на всички комуникации.

При избора на материал за довършителни работи трябва да се вземат предвид следните фактори:

  • тип сграда;
  • предназначение на конкретна стая;
  • бюджет.

За довършване на стенни повърхности в селски къщи, като правило, се използват следните:

  • Дърво.

При декорирането на селски вили много често се използва облицовка на стени от дъски, тъй като е сравнително евтина, лесна за инсталиране, създава комфорт и усещане за близост с природата. За същите цели можете да използвате имитация на бар или блок къща.

 

Понякога има мнение, че при декорирането на стени с дърво има ефект на еднородност, но това не е съвсем вярно. Уникалните дизайнерски решения отдавна са известни и често използвани, когато има комбинация от декорация на стени с дърво, положено в различни посоки, отлична форма на сечение, цветове, в комбинация с други видове покрития.

  • PVC панели.

Най-добрият вариант за декорация на стена, ако трябва да спестите пари. Такова покритие е евтино, но доста практично и лесно за инсталиране и поддръжка, докато изобилието от цветове радва, което ви позволява да изберете правилния нюанс.

PVC панелите също могат да имитират различни повърхности, включително дърво. Завършването на стените с такъв материал по време на ремонта на къщата помага за решаването на няколко проблема едновременно: изравняване на повърхностите на стените, намаляване на разходите, намаляване на времето за завършване на работата и облагородяване на интериора.

 

Въпреки това, тъй като пластмасовите панели нямат високи топлоизолационни свойства, използването им се препоръчва например в сезонни селски къщи или вили. Също така отрицателната точка на такъв материал е неговата крехкост, панелите са доста лесни за счупване или разваляне дори при леко външно въздействие.

  • Декоративна мазилка.

Този материал не принадлежи към категорията на евтините, но има високи показатели за качество, позволява да се фиксират стени, които имат малки повърхностни дефекти. С помощта на оцветяване можете да изберете правилния нюанс за интериора и в същото време да получите необичайна структура на стената.

 

Грижата за декоративна мазилка е доста проста: можете безопасно да извършвате мокро почистване с препарати. Това прави възможно използването на такъв материал за довършване на помещения с висока влажност.

  • Тапет.

Най-често срещаното покритие на стените в апартаментите, което също често се използва при ремонта на къщи, е тапетът. Разнообразието от цветове, структура и други параметри ви позволява да намерите правилния тапет в зависимост от задачата и наличните финанси. Като отрицателен момент може да се отбележи сравнително кратък период на използване, особено при довършване на помещения без отопление.

 

Много често тапетите, залепени в лятна вила, не запазват своите качества и външен вид дори през годината, защото поради постоянни промени в температурата и висока влажност се появяват мехурчета или тапетът напълно напуска стените. Поради тази причина се препоръчва използването на такова покритие в помещения, в които някой постоянно живее, като същевременно има задължително наличие на отоплителни уреди.

В отделна категория си струва да се подчертае покритието на бамбуковите тапети. Този материал все още не е много разпространен и представлява тънък слой бамбук, нанесен върху платнена основа. Такива тапети не променят цвета си с течение на времето, не са чувствителни към външни повреди, са доста издръжливи и лесни за почистване.

 

Бамбуковите тапети могат да се използват в декорацията на коридора и дори кухнята в селска къща. Недостатъците са високата цена и сложността на монтажа.

  • Керамични плочки.

Този довършителен материал е най-издръжлив и надежден, така че най-често се използва в кухнята и в баните или тоалетните.

 

Ако използвате плочки в хола, то по този начин можете да акцентирате върху определен детайл. Въпреки това непрекъснатото завършване на хола с плочки ще доведе до липса на комфорт и уют.

При ремонт на селска къща е допустимо да се използват следните материали за довършване на тавани в селска къща.

  • Дърво.

Като довършителен материал за дърво можете да използвате имитация на дървен материал, облицовка, блок къща.

 

Понякога има масивно покритие на тавана с дърво, докато използването на този материал в останалата част от интериора е минимално.

  • Гипсокартон.

Този материал може да се монтира доста лесно и бързо, като същевременно прави тавана абсолютно равен.

 

С използването на този материал става възможно да се създават тавани на различни нива, да се формират шарки, като по този начин се задоволяват изискванията и на най-капризния клиент.

  • Опънат таван.

Основното предимство на този метод за довършване на тавана е неговата бързина (в някои случаи такъв таван може да бъде произведен и инсталиран в рамките на два дни от момента на подаване на поръчката). В същото време повърхността става напълно плоска и гладка, става възможно да се скрият всички комуникации под тавана. В момента опънатият таван бързо набира популярност.

 

Довършителни материали, използвани при ремонта на селска къща до ключ за подови настилки :

  • Дърво.

Дървените материали се използват в декорацията на пода на селска къща по същия начин, както при декорацията на стени и тавани. Дървесината е оптимална за топлоизолация, високо екологична и създава ефект на вътрешна близост до природата.

 

В икономичен режим настилката е обикновена дъска, а при по-голям бюджет паркет. И в двата случая е необходимо повърхността да се третира качествено със специален състав.

  • Ламиниран паркет.

 

Също така е приемлив като материал за довършване на пода в къщиа, в които пребиваването е постоянно.

Има доста широка палитра от нюанси, имитации и текстури, което ви позволява да изберете правилния тип ламинат за конкретен интериор.

  • Керамични плочки.

Идеален за настилка в коридори, бани и тоалетни. Доста често се използва и за довършване на жилищни помещения, възможно е да се имитират керамични плочки за други материали, като дърво.

 

  • Килим.

Препоръчва се да се използва в къщи за постоянно пребиваване, които се отопляват, ако е необходимо, тъй като в различна ситуация такова покритие ще започне да се навлажнява и просто да изгние.

 

  • Балатум.

Линолеумът е макар и евтин, но доста практичен материал за довършване на пода в селска къща. Освен това вече се предлага в различни цветови и текстурни интерпретации.

 

Недостатъкът обаче е фактът, че под такова покритие е невъзможно да се монтира система за подово отопление.

В процеса на ремонт на къща и избор на материал за конкретна стая, на първо място, трябва да започнете от нейното предназначение:

  • за зали и коридори , трябва да използвате лесни за поддръжка, но в същото време устойчиви на външни повреди и практични материали;
  • за помещения с висока влажност се използват покрития, които са лесни за почистване, но в същото време ще бъдат устойчиви на влага;
  • за жилищни помещения списъкът с материали е най-обширен: например тапети в спални, детски стаи или дневни ще създадат необходимия комфорт, докато използването на такова покритие в декорацията на кухня или коридор е напълно неподходящо;
  • за подови настилки принципите за избор на материал са сходни: за кухни, бани и други помещения с висока влажност се използва устойчив на повреди, лесен за поддръжка и практичен материал, а в дневните - всеки друг.

Основният строителен материал, използван при изграждането на къща, често определя материала, който ще се използва за нейната вътрешна декорация.

Ако къщата е построена от дърво, тогава всички повърхности трябва първо да бъдат обработени безпроблемно: изолирани, замазени, импрегнирани с антисептик. В този случай всички изброени по-горе материали могат да се използват за покритие. В действителност обаче масивните дървени къщи са завършени с дърво отвътре: дъска, блок къща или имитация на дървен материал.

Ако къщата е построена от тухла, която е универсален материал, вътрешната декорация може да се извърши с всякакви материали. При изграждането на къща от газобетонни блокове или блокове от пяна вътрешното покритие трябва да е устойчиво на висока влажност и възможни температурни промени.

По този начин, за да извършите компетентно ремонта на къща, трябва да свършите много работа, която не е по силите на един човек, но е напълно изпълнима от съответните специалисти или цялата организация.

 

Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

No comments:

Post a Comment

За Saitove.net

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →



Полезни статии

Етикети