Menu

Какво е подово отопление

 


Общувайки с приятели, които живеят в частни къщи, някои жители на високи сгради излизат с идеята да инсталират подово отопление в апартамента си. До каква степен това е оправдано и дали изобщо е осъществимо, ще обсъдим в тази статия.

Компетентното свързване на подово отопление към отоплителната система изисква определено ниво на професионализъм. Инвестирайки в работата на доказани ВиК майстори през периода на ремонта, клиентът спестява собствените си сили, нерви и пари в бъдеще. Ако по някаква причина трябва да извършите инсталацията сами, препоръчваме ви да се запознаете с редица нейни правила. Това ще позволи свързването на водния кръг към радиатора вътре в стаята, като се вземат предвид всички характеристики и дреболии.

Какво е подово отопление

Този обект е конструкция от тръби, положени по време на "грубия" ремонт на повърхността на пода между етажите. Той може да покрие целия апартамент или части от него. Зависи от техническите възможности в сградата. Охлаждащата течност е вода, течаща по контура на метална, полиетиленова или металопластична тръба. Получената топлинна енергия се разпределя равномерно по повърхността на пода .

За разлика от строителството електрически тип водното подово отопление носи по-малко сметки за комунални услуги. Необходима е еднократна инвестиция в закупуването на надеждни и трайни материали и оборудване. Тогава системата ще работи правилно в продължение на няколко десетилетия.

В частна къща на етапа на проектиране може да се осигури топъл воден под . В апартамент разрешената от ограничения площ може да е достатъчна само за една стая или баня. Някои собственици на жилища избират тази опция, когато извършват ремонти.


1. След полагане тръбите се фиксират с бетонна замазка. Последният разпределя топлината равномерно, надежден и издръжлив. Недостатъкът е височината на бетонната замазка, тъй като значително намалява жилищната площ.

2. Тук се използва гипсокартон или експандиран полиетилен. Избраният материал се полага върху тръбния контур и също така разпределя топлинната енергия върху повърхността на пода. За разлика от бетона, той го прави по-равномерно. Тази опция е по-бюджетна и оптимална за стаи с ниски тавани.

Защо подовото отопление е толкова популярно

Повишеното търсене на монтаж на под с водно отопление се дължи на редица фактори:

  • Намаляване на разходите за материали. Преди няколко години малцина можеха да си позволят разходите за инсталиране на подово отопление. Сега, с разпространението на надеждни и в същото време евтини материали, все повече хора използват подово отопление като основен източник на отопление на помещенията, а не допълнителен, както преди.
  • Комфортно разпределение на температурата. Това важи особено за семейства с деца и животни. Повърхността на подовото отопление има най-високата стайна температура. Това премахва проблема с децата, които играят на студения под, последвано от лечение на обикновена настинка. А за възрастните, които обичат да ходят боси из къщата, е много по-приятно да го правят с усещане на топлина под краката си.

  • Ефективност. За разлика от отоплителната система с радиатор, отопляемият въздух от топлия под се разпределя равномерно в цялата стая. Цялата хоризонтална повърхност на помещението е източник на топлина. Радиаторите загряват въздуха по посока и впоследствие всичко се изкачва горе, поради което отоплението е по-малко оптимално.

Увеличаването на търсенето на пазара на подово отопление принуждава разработчиците да обмислят възможността за въвеждане на такава структура в нови сгради. В по-старите къщи инсталирането на система за водно отопление може да бъде забранено поради големия брой ограничения. Въпреки това, когато купува нов апартамент, собственикът може веднага да предвиди такава възможност.

 

No comments:

Post a Comment

За Saitove.net

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →



Полезни статии

Етикети